Over Springhaver

Springhaver is een filmtheater, café en restaurant in het hart van Utrecht. Sinds de opening in 1978 zijn wij uitgegroeid tot een geliefde ontmoetingsplek die niet meer weg te denken is uit het Utrechtse culturele leven. Springhaver behoort volgens Horeca Nederland al sinds jaren tot een van de drie beste en meest authentieke cafés van Utrecht.

Ons wekelijkse filmprogramma wordt afgewisseld met speciale evenementen en filmreeksen. Ook vinden er bijzondere filmvertoningen plaats in aanwezigheid van regisseurs, cast en crew voor een nagesprek met het publiek. Naast onze twee filmzalen vind je in ons pand twee prachtige horecaruimtes (de Foyer en het Café) waar de hele dag geluncht, geborreld of gedineerd kan worden, en hebben wij een sfeervol terras aan de Springweg.

Openingstijden

Horeca
Dagelijks vanaf 11.00 uur

Keuken
Lunch van 11.30 tot 16.00 uur
Diner van 17.00 tot 21.00 uur

Onze bioskassa opent 30 minuten voor aanvang van de eerste film en sluit 10 minuten na aanvang van de laatste film.

Contact

Voor algemene vragen kun je ons rechtstreeks benaderen via info@springhaver.nl of 030-2004400. Klik hier voor meer contactinformatie.

Bereikbaarheid

Openbaar vervoer

Bereik Springhaver via trein of bus. De dichtstbijzijnde halte is:

  • Treinstation Utrecht Centraal ligt op korte loopafstand van Springhaver (10 minuten lopen). Utrecht Centraal is vanuit de regio goed te bereiken met diverse buslijnen.

Vind je route op Google Maps of plan je route via de 9292 OV Reisplanner.

Parkeren

Vanwege het beperkte aantal parkeerplaatsen in het centrum adviseren wij om buiten de binnenstad te parkeren. Dit kan door gebruik te maken van Parkeergarage Hoog Catharijne P1 t/m P6 (max. 10 minuten lopen):

  • 24 uur per dag geopend
  • Er zijn oplaadpunten voor elektrische auto’s
  • Er zijn parkeerplaatsen voor gehandicapten

Ook is het mogelijk om gebruik te maken van Parkeergarage Springweg/Strosteeg (1 min. lopen). Let op: beperkte beschikbaarheid.

Geschiedenis

Jos Stelling Filmprodukties b.v. werd op 29 april 1975 opgericht en produceerde films als o.m. Mariken van Nieumeghen, Elckerlyc, Rembrandt fecit 1669, De Illusionist en De Wisselwachter, De Vliegende Hollander, De Wachtkamer, No Trains No Planes en The Gas station, The Gallery, Duska, Het Meisje en de Dood en zijn meest recente: De Dans van Natasja.

In 1977 werd besloten de activiteiten uit te breiden met een bioscooptheater, omdat m.n. het Tuschinski-concern blijk gaf, naast het Rembrandt-theater, behoefte te hebben aan een art-house bioscoop in Utrecht. Onder auspiciën en met steun van Tuschinski werd op donderdag 16 februari 1978 de eerste voorstelling in een volledig verbouwde ‘bouwval’ aan de Springweg gegeven. Het was een succes. De eerste jaren werden er 50.000 kaartjes per jaar verkocht. Samen met het landelijke bioscoopbezoek liep dit aantal echter wel terug.

De activiteiten werden vijf jaar later uitgebreid met het aankopen van het naburige (volks-) café. Het café werd weer in de oude staat hersteld en werd een intergraal onderdeel van ‘het avondje uit in Springhaver’. Tussen het café en de bioscoop bevond zich echter nog een kleine, maar luidruchtige machinefabriek. De fabriek ging failliet en op donderdag 2 mei 1985 werd Springhaver 2 geopend. Het werd een succes en de aanvankelijke terugloop werd gestopt. Toen in 1989 de nieuwe foyer werd geopend werden de verschillende locaties met elkaar verbonden en kon men achterom van het café naar de bioscoop en andersom. Per 1 september 1995 is de foyer uitgebreid met een saladebar, welke op 1 mei 1998 werd vervangen door een uitgebreide keuken, waardoor er sindsdien zowel in het café als de foyer gegeten kan worden.

Het voortbestaan van Springhaver werd begin 2000 bedreigt door de aankondiging van een door de gemeente ondersteund initiatief om in Utrecht een Art-plex op te richten. De bedoeling was dat Springhaver daarin zou opgaan en daarmee zou worden opgeheven. Dit was de aanleiding tot de koop en inrichting van een eigen Artplex in het voormalige politiebureau Tolsteeg. In 2004 werd het Louis Hartlooper Complex geopend en kon Springhaver blijven voortbestaan.

Springhaver x Europa Cinemas

Springhaver is onderdeel van het Europa Cinemas Network, ter ondersteuning van de Europese film. Meer info: www.europa-cinemas.org